Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo prosty farsz - trochę podsmażonych pieczarek i utarty żółty ser

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 1 szklanka usmażonych na rumiano drobno pokrojonych pieczarek
  • 1/2 szklanki drobno utartego sera żółtego ( dałam Chedar )
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Olej
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami
-przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto podzielić na 18 – 20 części-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką ) -na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka -układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami