krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Pierożki z soczewicą- Kachoris

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Pierożki z soczewicą- Kachoris

Składniki:

Pierożki z soczewicą- Kachoris

 

  • CIASTO:
  • 200g maki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 140-170ml ciepłej wody
  • łyżeczka czarnuszki damasceńskiej lub zioła suszone
  • NADZIENIE:
  • 100g brązowej soczewicy
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka curry
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chilli w proszku
  • łyżeczka tartego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Pierożki z soczewicą- Kachoris
Soczewicę namoczyć na co najmniej 2 godziny. Osączyć i zmiksować na pastę.

Cebulę i czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej i podprażyć na nim kmin, dodać kurkumę, chilli i imbir,, podsmażyć cebulę z czosnkiem i wymieszać. Dodać pastę z soczewicy, wlać 125 ml wody i gotować na małym ogniu aż będzie miękka i niesurowa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić.

Mąkę przesiać, dodać czarnuszkę, szczyptę soli i olej i rozgniatać palcami aż się zrobi taki grubszy piasek. Dolewać wody i wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Ugniatać 5 minut i odstawić na 15 minut ale nie do lodówki.

Ciasto podzielić na 20 części, każda rozwałkować na okrągły placek, każdy placek przekroić na pół i z półkola zrobić stożek, kłaść do środka nadzienie i skleić górę.
Albo kleić jak zwykłe pierogi.

Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym żeby nie nasiąkły tłuszczem.

Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym :)