Sposób przygotowania:
Pierożki z soczewicą- Kachoris
Soczewicę namoczyć na co najmniej 2 godziny. Osączyć i zmiksować na pastę.
Cebulę i czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej i podprażyć na nim kmin, dodać kurkumę, chilli i imbir,, podsmażyć cebulę z czosnkiem i wymieszać. Dodać pastę z soczewicy, wlać 125 ml wody i gotować na małym ogniu aż będzie miękka i niesurowa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać czarnuszkę, szczyptę soli i olej i rozgniatać palcami aż się zrobi taki grubszy piasek. Dolewać wody i wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Ugniatać 5 minut i odstawić na 15 minut ale nie do lodówki.
Ciasto podzielić na 20 części, każda rozwałkować na okrągły placek, każdy placek przekroić na pół i z półkola zrobić stożek, kłaść do środka nadzienie i skleić górę.
Albo kleić jak zwykłe pierogi.
Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym żeby nie nasiąkły tłuszczem.
Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym :)
Cebulę i czosnek posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej i podprażyć na nim kmin, dodać kurkumę, chilli i imbir,, podsmażyć cebulę z czosnkiem i wymieszać. Dodać pastę z soczewicy, wlać 125 ml wody i gotować na małym ogniu aż będzie miękka i niesurowa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać czarnuszkę, szczyptę soli i olej i rozgniatać palcami aż się zrobi taki grubszy piasek. Dolewać wody i wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Ugniatać 5 minut i odstawić na 15 minut ale nie do lodówki.
Ciasto podzielić na 20 części, każda rozwałkować na okrągły placek, każdy placek przekroić na pół i z półkola zrobić stożek, kłaść do środka nadzienie i skleić górę.
Albo kleić jak zwykłe pierogi.
Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym żeby nie nasiąkły tłuszczem.
Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym :)