Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierożki ze śliwkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

na takie słodkie pierożki skuszą się nie tylko dzieci :-)

Pierożki ze śliwkami

Składniki:

Pierożki ze śliwkami

 

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ciepła woda - ile zabierze mąką
  • ok. 0,3-0,5 kg śliwek
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego Mucovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • do polania: śmietana, ok. 200 ml, albo jogurt naturalny + 1-2 łyżki cukru
  • kilka łyżek świeżych pestek granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • trochę mąki do posypania blatu
  • osolony wrzątek do gotowania

Sposób przygotowania:

Pierożki ze śliwkami
Śliwki umyć, dokładnie osączyć, przekroić i usunąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól i masło, rozetrzeć aby masło połączyło się z mąką. Następnie mieszając wlewać cienkim strumyczkiem wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, szklanką albo innym okrągłym naczyniem wycinać krążki, na środku układać porcje nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki kładać do wrzątku, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane lekko posłodzoną śmietaną i posypane ziarenkami granatu oraz migdałami. Nadzienie jest dość mokre i trzeba bardzo uważać przy zlepianiu żeby nie zamoczyć brzegów sokiem bo ciężko je będzie potem połączyć - nie nakładajmy farszu zbyt dużo.

Tagi:

śliwki