Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pierożki ziemniaczane faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ugotować ziemniaki i gorące przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko oraz sól i wymieszać...

Pierożki ziemniaczane faszerowane

Składniki:

Pierożki ziemniaczane faszerowane

 

 

  • Farsz mięsny:
  • 350 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

  • Farsz z podrobów:
  • 150 g wątroby
  • 200 g serca
  • 100g płucek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki ziemniaczane faszerowane
Ugotować ziemniaki i gorące przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko oraz sól i wymieszać. Z tej masy formować okrągłe placuszki, kłaść na nich farsz, zwijać w formie pierożków, pamierować w mące i smażyć. Podawać na gorąco z masłem.

Farsz mięsny: Ugotowaną wołowinę przepuścić przez maszynkę, posolić, zmieszać z przesmażoną cebulą i doprawić masłem.

Farsz z podrobów: Płucka i serce ugotować a wątróbkę usmażyć, po czym wszystko przepuścić przez maszynkę, zmieszać z przesmażoną cebulą i masłem.

Farsz z kapusty:  Surową świeżą kapustę i cebulę drobno pokroić, a następnie oddzielnie przesmażyc i wymieszać, dodać surowe jajko i sól.