IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierś alla papryka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, papryki i pomidorów, jednym słowem smaki lata. Smacznego!!!!!!

Pierś alla papryka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierś alla papryka

 

  • sól/pieprz do smaku, 100-150 ml białego wytrawnego wina, 300 ml passaty pomidorowej lub 500g

Sposób przygotowania:

Pierś alla papryka
Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę i obsmażyć ją na maśle do zarumienienia każdej ze stron, dodać posiekaną cebulkę i czosnek,rozmaryn smażyć razem chwilę,a następnie dodać pokrojoną w grubsze paski paprykę, kontynować smażenie kilka minut,a po tym czasie dodać pomidory (jeśli swieże to obrane ze skórki i posiekane drobno) Doprawić solą,pieprzem i chili; Wymieszać.Podlać białym winem, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok.30-40 minut; Podawać kawałki mięsa polane sosem paprykowo-pomidorowym; Smacznego!
Pierś alla papryka
Etap 1- obsmażanie piersi kurczaka, a następnie dodanie warzyw