Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak faszerowany w majeranku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

,,Rozmnożony kurczak " - mało , że smaczny to jeszcze robi się go więcej i dla wszystkich starczy .

Kurczak faszerowany w majeranku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak faszerowany w majeranku

 

  • 1 kurczak ( 1,5-1,7 kg )
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki- pokrojonej
  • 2 łyżki majeranku
  • Przyprawa do kurczaka ,, Złocisty kurczak "Knorra
  • Delikat przyprawa w płynie
  • 4 łyżki bułki tartej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany w majeranku
Umyć i osuszyć kurczaka. Cebulę drobno usiekać i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Dołożyć na patelnię wątróbkę i usmażyć .Zmiksować w malakserze wątróbkę ( lub rozetrzeć widelcem na miałko ).Wymieszać z usmażoną cebulą , natką pietruszki , bułką tartą i jajkiem . Doprawić solą , pieprzem , Delikatem w płynie .Nadziać farszem kurczaka. Spiąć szpilkami do mięsa lub zszyć kurczaka tak by farsz nie wypadał w czasie pieczenia. Kurczaka natrzeć pastą zrobioną z 1 łyżki oliwy, przyprawy do kurczaka ,, Złocisty kurczak " Knorra i majeranku .Włożyć kurczaka do rękawa do pieczenia - dobrze zamknąć . Piec w temperaturze 220 * C przez godzinę .Wyjąć . Pociąć na porcje , tak by na każdym kawałku kurczaka była porcja farszu.
Z reguły nie używałam majeranku do doprawiania kurczaka - do gęsi i kaczki tak. Znajoma podpowiedziała użycie do kurczaka i muszę przyznać , że miała rację . Uzupełnienie przyprawy ,,Złocisty kurczak " majerankiem dało fantastyczny efekt .Polecam.
Kurczak faszerowany w majeranku
Etap 1
Kurczak faszerowany w majeranku
Etap 2
Kurczak faszerowany w majeranku
Etap 3
Kurczak faszerowany w majeranku
Etap 4