BERSZER

BERSZER

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kurczak a la Ala

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój nieśmiały pomysł na niedzielny obiad :). Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby wchłonął wszystkie aromaty. Prosty, pyszny i soczysty. Polecam.

Kurczak a la Ala

Składniki:

Kurczak a la Ala

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak a la Ala
1. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy za pomocą ręczniczków papierowych. 2. Wyciskamy sok z cytryny i nacieramy nim kurczaka. 3. Kroimy masło w cienkie plastry. Pod skórę na piersiach wsuwamy palce, żeby oddzielić ją od mięsa. Następnie w powstałą kieszonkę wkładamy paski masła. 4. Kurczaka posypujemy solą i pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz). 5. Do środka kurczaka (jama brzuszna) wkładamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, pokrojone ząbki czosnku oraz kilka igieł rozmarynu (lekko zmiażdżonych - będą bardziej aromatyczne). 6. Z gałązki rozmarynu odrywamy igiełki, kroimy na bardzo małe kawałki i dodajemy do oleju. Następnie smarujemy nim kurczaka. Całość wkładamy do lodówki na jakieś 3 godziny (najlepiej noc). 7. Wyjmujemy kurczaka z lodówki, odstawiamy go na ok. 20 minut, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej. 8. Włączamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem. Gdy już będzie ogrzany do ok. 50-60 stopni wkładamy kratkę (wyżej) oraz głębszą blaszkę (poniżej). Na blaszkę wlewamy wodę, na kratkę układamy kurczaka. 9. Pieczemy przez 1 godzinę na każdy 1,2 kg kurczaka. Ale zawsze lepiej sprawdzić nacinając kurczaka - jeżeli wypływa z niego mętny sok - należy dać mu jeszcze kwadrans. Po ok. godzinie pieczenia smarujemy kurczaka słodkim sosem chili. 10. Po wyjęciu kurczak musi chwilkę odpocząć, jakieś 5-10 minut. 11. Podawać z dowolnymi składnikami. Smacznego.