kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1015]

Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną faszerowaną pierś z kurczaka. Farsz przygotowałam z serka mascarpone, kolorowej papryki i startej marchewki. Polecam.

Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką

 

  • 40 dag piersi kurczaka
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 średnie marchewki
  • 8 dużych liści bazylii
  • 20 gram czerwonej papryki
  • 20 gram zielonej papryki
  • 20 gram żółtej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Ponadto :

  • folia aluminiowa
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką
Pierś myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Marchewki obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę.

Liście bazylii myjemy, osuszamy i kroimy na drobno.

Do miseczki przekładamy serek mascarpone, pokrojone składniki i startą marchew, przyprawy i mieszamy.

Pierś nacinamy tak, aby powstał otwór i napełniamy farszem pierś z kurczaka. Pierś obtaczamy w słodkiej papryce i zawijamy w folię aluminiową.

Wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

Następnie rozcinany rękaw i jeszcze dopiekamy przez 10 minut.
Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką
Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce.
Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką
Umyte papryki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu.
Pierś faszerowana serkiem mascarpone, papryką
Faszerowaną pierś zawijamy w folię aluminiową.