agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Pierś z kurczaka z morelą w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna pierś z kurczaka nadziewana suszonymi morelami w sosie chrzanowym. Podana z gotowanymi ziemniakami.

Pierś z kurczaka z morelą w sosie chrzanowym

Składniki:

Pierś z kurczaka z morelą w sosie chrzanowym

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 4 łyzki tartego chrzanu
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g suszonych moreli
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z morelą w sosie chrzanowym
Każda pierś z kurczaka myjemy osuszamy, następnie rozdzielamy na połówki. Każdą porcję piersi nacinamy tak aby utworzyła się w niej kieszeń, suszone morele wkładamy do powstałych kieszonek, całość natrzeć sola i pieprzem.Na rozgrzanym oleju smażymy kieszonki z obu stron na złoty kolor.

Do usmażonego mięsa dolewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy chrzan i śmietanę. Doprawiamy solą, dusimy jeszcze chwilę aby sos zgęstniał.

Piersi podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką

Tagi:

mięsa kurczak