Sposób przygotowania:
Pierś faszerowana szpinakiem w cieście francuskim
Liście szpinaku myjemy i blanszujemy w osolonej wodzie. Studzimy zimna woda z lodem. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy pośrodku tworząc kieszonkę. Doprawiamy solą, pieprzem i grubo majerankiem. W kieszonce upychamy ściśle liście szpinaku. Pierś smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dolewamy około pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Jeśli w tym czasie cały sos wyparuje dolać jeszcze odrobinę wody. Piersi odłożyć na talerz do ostygnięcia. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak podsmażyć pokrojona w piórka cebulę. Piersi ułożyć na rozwiniętym płacie ciasta francuskiego obok siebie wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w ciasto formując na końcach kokardkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać majerankiem. Piec w 220 stopniach C przez około 15-17 minut do zarumienienia ciasta. Kroić na plastry i serwować z ziemniakami i ulubiona jarzynką.