Sposób przygotowania:
Indyk ze szpinakiem
Dokładnie umyty szpinak delikatnie siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy sól ziołową, pieprz kolorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Mieszamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z przyprawą do mięs.
Pierś z indyka myjemy i nożem z zaokrąglonym końcem robimy w niej kieszonkę, którą wypełniamy szpinakowym farszem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Następnie pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Tak upieczony indyk znakomicie smakuje zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i po ostudzeniu, cieniutko pokrojony, jako wędlina na kanapki.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z przyprawą do mięs.
Pierś z indyka myjemy i nożem z zaokrąglonym końcem robimy w niej kieszonkę, którą wypełniamy szpinakowym farszem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Następnie pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Tak upieczony indyk znakomicie smakuje zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i po ostudzeniu, cieniutko pokrojony, jako wędlina na kanapki.