Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso jest niezwykle delikatne, a dodatek kalafiora nie tylko podkreśli walory smakowe, ale również podniesie wartość wizualną dania.

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Piersi gęsi ze skórą ( dzięki skórze mięso będzie bardziej soczyste po upieczeniu) na ok. 20-24h przed pieczeniem musimy zamarynować. Do miski wlewamy ok. 4 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-1,5 łyżeczki soli oraz przyprawy. Ja dodałam pieprz czarny z kolendrą, dużo majeranku, nieco cząbru i rozmarynu, słodką mieloną paprykę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy mięso - odstawiamy do lodówki. Kalafiora należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. W zamarynowanych piersiach musimy ostrym, długim i wąskim nożem zrobić otwór odpowiedni do faszerowania. Przygotowany otwór można nieco natrzeć marynatą, a następnie stopniowo wkładamy ugotowany kalafior i bardzo ściśle go napychamy, by było jak najwięcej. Gdy cała pierś jest nafaszerowana to za pomocą wykałaczki spinamy miejsce przez które wkładaliśmy farsz, aby w trakcie pieczenia się nie wydostał. Piersi wkładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 80-90 minut. Aby podać mięso w efektowny sposób należy pokroić piersi w plastry.
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Etap 1 Mięso musi być dobrze zamarynowane, aby było smaczne
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Etap 2 kalafior napychamy do środka mięsa
Pierś gęsi faszerowana kalafiorem
Etap 3 wkładamy do rękawa kuchennnego i pieczemy