Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczona pierś gęsia ze skórką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczysta, delikatna i bardzo smaczna gęś

Pieczona pierś gęsia ze skórką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona pierś gęsia ze skórką

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś gęsia ze skórką
Do przygotowania tak pysznego obiadku potrzebne nam jest tylko mięso i mnóstwo aromatycznych przypraw, które nadadzą gęsi wspaniały smak. Ja lubię jak mięso dogłębnie przejdzie smakiem marynaty dlatego u mnie proces marynowania trwa od 24-40h. 2 dni przed pieczeniem gęsi przygotowałam marynatę, do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam olej, sól, łyżkę majeranku po 2 ziela angielskie i liścia laurowe oraz pieprz wedle uznania do smaku - wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną marynatą natarłam gęsie piersi i pozostawiłam je w lodówce na 40h (kilka razy w tym czasie obracałam mięso i dosoliłam nieco marynatę - warto spróbować w trakcie marynowania czy ma odpowiedni smak). Pierś gęsią przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 100 minut. Pierś jest miękka i soczysta - nie radzę jednak piec gęsi bez folii ponieważ będzie sucha i przypieczona. Pierś gęsi kroimy po skosie i podajemy do drugiego dania razem z ziemniakami i surówką - pyszny obiad.
Pieczona pierś gęsia ze skórką
Etap 1 najpierw przygotowujemy marynatę.
Pieczona pierś gęsia ze skórką
Etap 2 gęsie piersi nacieramy marynat a.

Tagi:

zioła