Sposób przygotowania:
Pieczona pierś gęsia ze skórką
Do przygotowania tak pysznego obiadku potrzebne nam jest tylko mięso i mnóstwo aromatycznych przypraw, które nadadzą gęsi wspaniały smak. Ja lubię jak mięso dogłębnie przejdzie smakiem marynaty dlatego u mnie proces marynowania trwa od 24-40h. 2 dni przed pieczeniem gęsi przygotowałam marynatę, do miseczki przecisnęłam obrane ząbki czosnku, dodałam olej, sól, łyżkę majeranku po 2 ziela angielskie i liścia laurowe oraz pieprz wedle uznania do smaku - wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną marynatą natarłam gęsie piersi i pozostawiłam je w lodówce na 40h (kilka razy w tym czasie obracałam mięso i dosoliłam nieco marynatę - warto spróbować w trakcie marynowania czy ma odpowiedni smak). Pierś gęsią przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 100 minut. Pierś jest miękka i soczysta - nie radzę jednak piec gęsi bez folii ponieważ będzie sucha i przypieczona. Pierś gęsi kroimy po skosie i podajemy do drugiego dania razem z ziemniakami i surówką - pyszny obiad.