Sposób przygotowania:
Pierś indycza faszerowana na słodko
Piersi indycze opłukać i podzielić na dwie lub cztery części (zależy czy pierś jest podwójna). Następnie usunąć chrząstki i tłuste kawałki oraz naciąć na wpół w poprzek otwór, czyli kieszonkę.
Przygotować owoce, np. brzoskwinie z puszki - wyjąć i odsączyć na sitku oraz pokroić na paski, a rodzynki przelać na drugim sitku zimną wodą, również odsączając. Jeśli nie mamy brzoskwiń, mogą być banany lub ananasy z puszki.
Gdy już nadziejemy kieszonki, spinamy je wtedy wykałaczkami i nacieramy pieprzem cytrynowym i solą.
Następnie należy je wstawić na talerzu lub w misie do lodówki, aby przeszło przyprawami. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, wlać olej na blachę, rozgrzać i kłaść kieszonki na pryskający tłuszcz.
Piec przez 35-40 min. obrócić w czasie pieczenia na drugą stronę mięso. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest upieczone, wtedy to wysunąć blachę i szczypcami do mięs przełożyć porcje na półmisek lub talerze płaskie, wyjmując wykałaczki. Podawać danie z ryżem.
Przygotować owoce, np. brzoskwinie z puszki - wyjąć i odsączyć na sitku oraz pokroić na paski, a rodzynki przelać na drugim sitku zimną wodą, również odsączając. Jeśli nie mamy brzoskwiń, mogą być banany lub ananasy z puszki.
Gdy już nadziejemy kieszonki, spinamy je wtedy wykałaczkami i nacieramy pieprzem cytrynowym i solą.
Następnie należy je wstawić na talerzu lub w misie do lodówki, aby przeszło przyprawami. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. C, wlać olej na blachę, rozgrzać i kłaść kieszonki na pryskający tłuszcz.
Piec przez 35-40 min. obrócić w czasie pieczenia na drugą stronę mięso. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest upieczone, wtedy to wysunąć blachę i szczypcami do mięs przełożyć porcje na półmisek lub talerze płaskie, wyjmując wykałaczki. Podawać danie z ryżem.