KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Pierś kacza na pure.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kacza pierś na pure z ziemniaków i grzybów.

Pierś kacza na pure. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś kacza na pure.

 

  • pierś kacza,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina,

 

 

  • pure:
  • jeden duży gotowany ziemniak,
  • jeden duży smażony prawdziwek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka masła,

 

Sposób przygotowania:

Pierś kacza na pure.
Pierś kaczą myjemy, osuszamy, skórkę nacinamy w paski, doprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy patelnię, mięso pieczemy od strony skórki na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Gotowe wstawimy do piekarnika, zalewamy winek i pieczemy 15 minut w temp. 160 stopni. W przerwie przygotowujemy pure: ziemniaka, grzyba, masło drobno miksujemy na gładkie pure, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Pierś wyciągamy z piekarnika, kroimy w drobne paseczki i układamy na pure, do dania można podać pieczone jabłko. SMACZNEGO.
Pierś kacza na pure.
Kaczkę dokładnie myjemy, osuszamy, skórkę kroimy w paski.
Pierś kacza na pure.
Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony .