pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierś kaczki o smaku pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

doskonała znajomość na talerzu

Pierś kaczki o smaku pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś kaczki o smaku pomarańczowym

 

  • 1 pierś kaczki,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 1/2 skórka z pomarańczy lub limonki,
  • 25 ml rum,
  • Sól,
  • 100 ml bulion drobiowy,
  • 1-2 łyżeczki cukier

 

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki o smaku pomarańczowym
Pierś kaczki nacinamy od strony skórki na krzyż, nacieramy solą, marynujemy w "Marynata pomarańczowa do drobiu" i odstawiamy na lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Kilka godzin przed wyjęciem dolewamy jeszcze rum do marynaty i mieszamy. Na lekko rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy pierś skórką do ognia i smażymy na małym ogniu tak aby się wytopił tłuszcz. Gdy skórka się zacznie rumienić pierś przewracamy i zalewamy marynatą oraz bulionem. Dolewamy jeszcze sok z pomarańczy i dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone skórki z połowy pomarańczy i dusimy dalej dodając cukier (może być cynamonowy). Gdy sos się skameralizuje pierś jest gotowa. Doskonale komponuje się z "Puree ziemniaczane o smaku waniliowym"
Pierś kaczki o smaku pomarańczowym
Etap 1 Marynowanie
Pierś kaczki o smaku pomarańczowym
Etap 2 Smażenie od strony skórki
Pierś kaczki o smaku pomarańczowym
Etap 3 Duszenie w marynacie
Pierś kaczki o smaku pomarańczowym
Etap 4 Karmelizowanie sosu