Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pierś kurczaka w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Soczyste mięso w sosie śmietanowo - koperkowym podane z moim ulubionym i zdrowym ryżem

Pierś kurczaka w sosie koperkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś kurczaka w sosie koperkowym

 

  • 3x 100 gram ryż pełnoziarnisty
  • 1 pierś z kurczaka
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w sosie koperkowym
Mięso z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, cebulę w drobną, a czosnek oraz koperek bardzo drobno siekamy. na patelni rozgrzewamy nieco oleju i podsmażamy na nim mięso, gdy tylko zmieni ono swoją barwę to dodajemy cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku i przesmażamy tak długo aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek - podsmażamy do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Ugotowany, gorący ryż układamy na talerzach, polewamy sosem i mięsem, podajemy razem z surówką.
Pierś kurczaka w sosie koperkowym
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Pierś kurczaka w sosie koperkowym
dodajemy cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku
Pierś kurczaka w sosie koperkowym
Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany koperek -