Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 223]

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie danie przygotowane na jednej patelni. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać dosłownie do wszystkiego. Ryżu jak u mnie, ziemniaków, makaronu czy też kaszy a nawet pieczywa. Sos jest kremowy, mocno śmietankowy a warzywa i kurczak soczyste.

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

Składniki:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 cebula
  • 500g. pieczarek
  • 200g. groszku konserwowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 500ml śmietanki 36 %
  • 4 łyżki kremowego serka śmietankowego

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

ETAP 1:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.

ETAP 2:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

Warzywa obrać umyć, cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plastry, dodać do kurczaka.
Smażyć do odparowania płynu.

ETAP 3:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z warzywami

Wsypać odsączony groszek konserwowy.
Dodać serek śmietankowy oraz śmietankę.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.