Sposób przygotowania:
Zapiekanka rybna Eli z chrzanemprzygotowanie ryby
Rybę rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na jeden talerz wsypać mąkę. Na drugim talerzu rozbełtać jajka. Na trzeci talerz wsypać bułkę tartą.
Mintaja pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Panierować rybę w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor.
przygotowanie pieczarek
Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło , dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Usmażoną rybę wyłożyć do naczynia żaroodpornego i na nią wyłożyć pieczarki.
przygotowanie sosu
Do garnka wlać śmietanę, dodać jajka, chrzan, sól,pieprz i czosnek granulowany do smaku. Całość zmiksować i wlać do ryby.
przygotowanie zapiekanki
Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę.
zapiekanie
Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i zapiekać 20 - 30 minut aż ser się zrumieni. Smacznego!
redakcja
eli_555
.Dziękuję. Zapiekanka była pikantna i pyszna.