eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam zapiekankę ze smażonego mintaja.Rybę zalałam sosem śmietanowo jajeczno chrzanowym i posypałam serem.

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem

Składniki:

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem

ryba

sos

pieczarki

dodatki

  • 150 g sera żółtego gouda

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem

przygotowanie ryby

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem
Rybę rozmrozić, przyprawić i opanierować.

Rybę rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na jeden talerz wsypać mąkę. Na drugim talerzu rozbełtać jajka. Na trzeci talerz wsypać bułkę tartą.

Mintaja pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Panierować rybę w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor.

przygotowanie pieczarek

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem
Pieczarki i cebulę usmażyć na maśle i wyłożyć na rybę.

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło , dodać pieczarki, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Usmażoną rybę wyłożyć do naczynia żaroodpornego i na nią wyłożyć pieczarki.

przygotowanie sosu

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem
Ze śmitany, jajek, chrzanu i przypraw przygotować sos i wlać do ryby.

Do garnka wlać śmietanę, dodać jajka, chrzan, sól,pieprz i czosnek granulowany do smaku. Całość zmiksować i wlać do ryby.

przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem
Zapiekankę posypać tartym żółtym serem gouda.

Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać zapiekankę.

zapiekanie

Zapiekanka rybna Eli z chrzanem

Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i zapiekać 20 - 30 minut aż ser się zrumieni. Smacznego!