Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowymETAP 1:
Ryż razem z obraną marchewką ugotować w lekko osolonej wodzie ( w tym samym garnku) i przestudzić.
Mięso skręcić przez maszynkę na większych oczkach, marchewkę pokroić w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa, następnie dodać przestudzony ryż, jajko i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Z masy mięsnej uformować niewielkie pulpety i obtoczyć je w mące
ETAP 3:
W szerokim garnku zagotować bulion i do gorącego włożyć przygotowane pulpety ( w jednej warstwie, jeden obok drugiego), na wierzchu ułożyć pietruszkę, garnek przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień pod nim na najmniejszy. W tylko mrugającym bulionie gotować pulpety około 30 minut.
ETAP 4:
Jogurt wymieszać z tartym chrzanem i dolać do tego troszkę gorącego bulionu, zahartowany jogurt wlać do garnka i delikatnie zamieszać, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.
Mąką z pulpetów zagęści odpowiednio sos, podawać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.
SylaUla
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki