iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pulpety z dodatkiem ryżu i marchewki w swoim wnętrzu są pysznym pomysłem na zimny dzień, rozgrzeją i nasycą.

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym

pulpety:

  • 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy z suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

dodatkowo:

sos:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 120 gram ( 1/2 opakowania jogurtu greckiego)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym

ETAP 1:

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym
Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać.

Ryż razem z obraną marchewką ugotować w lekko osolonej wodzie ( w tym samym garnku) i przestudzić.

Mięso skręcić przez maszynkę na większych oczkach, marchewkę pokroić w niewielką kostkę, cebulę drobno posiekać i dodać do mięsa, następnie dodać przestudzony ryż, jajko i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać.

ETAP 2:

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym
Pulpety formujemy niezbyt duże i dokładnie obtaczamy.

Z masy mięsnej uformować niewielkie pulpety i obtoczyć je w mące

ETAP 3:

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym
Pulpeciki musza sie gotować na malutkim gazie.

W szerokim garnku zagotować bulion i do gorącego włożyć przygotowane pulpety ( w jednej warstwie, jeden obok drugiego), na wierzchu ułożyć pietruszkę, garnek przykryć pokrywką i zmniejszyć płomień pod nim na najmniejszy. W tylko mrugającym bulionie gotować pulpety około 30 minut.

ETAP 4:

Pulpety w sosie chrzanowo-jogurtowym
Jogurt koniecznie trzeba zahartować.

Jogurt wymieszać z tartym chrzanem i dolać do tego troszkę gorącego bulionu, zahartowany jogurt wlać do garnka i delikatnie zamieszać, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.

Mąką z pulpetów zagęści odpowiednio sos, podawać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa.