mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Pierś kurczaka z brokułami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne piersi z kurczaka w cieście francuskim z brokułami.

Pierś kurczaka z brokułami 2

Składniki:

Pierś kurczaka z brokułami 2

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały brokuł
  • cebula
  • jajko
  • 30-40 g serka topionego z ziołami
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z brokułami 2
Brokuły dzielim na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 4 minut. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Posypujemy przyprawą do kurczaka i rumienimy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Smażymy , aż się zeszkli. Dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz. Następnie dodajemy serek topiony i smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy. Wzdłuż każdego boku robimy nacięcia 6-8 cm. Na środke wykładamy brokuł i kurczaka. Zwijamy ciasto. Nacięte paseczki zaplatamy na górze, smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez 30 minut, aż zrobi się rumiane-złociste.