edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierś kurczaka z pieczarkami

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szczypta sproszkowanej suszonej kani nadała mu wspaniałego aromatu

Pierś kurczaka z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierś kurczaka z pieczarkami

 

  • pojedyncza duża pierś kurczaka
  • 5 bardzo dużych pieczarek
  • 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • świeżo mielony pieprz
  • spora szczypta sproszkowanej suszonej kani (dostałam troszkę od rodziców)
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka z pieczarkami
Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w nieduże paseczki w poprzek włókien. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plastry. Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i smażyłam mieszając, a kiedy zmieniło kolor, wlałam sos sojowy i chwilkę razem smażyłam. Dołożyłam pieczarki, wsypałam kanię i szczyptę pieprzu, i nadal smażyłam na dużym ogniu do zrumienienia pieczarek, uważając jednocześnie, żeby się nie przypaliło. Podałam z kaszą wiejską ugotowaną z dodatkiem kostki bulionowej i z mizerią z gruntowych ogórków.
Pierś kurczaka z pieczarkami
Kiedy mięso zmieniło kolor wlałam sos sojowy.
Pierś kurczaka z pieczarkami
Do usmażonego mięsa dodałam pokrojone pieczarki.