monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierś owinięta cukinią osypana serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna soczysta pierś z kurczaka-moja propozycja na sobotni obiad, zapraszam:)

Pierś owinięta cukinią osypana serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś owinięta cukinią osypana serem

 

  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 8 plastrów cukinii ( długich pasków)
  • 1,5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Osypka serowa:
  • 2-3 dag sera żółtego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Pierś owinięta cukinią osypana serem
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek, nadmiaru tłuszczu. Odkroić polędwiczki ale ich nie wyrzucać. W miseczce wymieszać 1,5 łyżeczki soli z 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i 2 łyżeczkami majeranku. Przygotowaną mieszanką natrzeć porządnie mięso i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. Pierś obsmażyć z obu stron na rumiano na patelni grillowej. W między czasie plastry cukinii posypać delikatnie przyprawą do kurczaka. Piersi zdjąć z patelni i owinąć każdą pierś w 1-2 plastry cukinii (w zależności jak duża cukinia). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć mięso. Piec w piekarniku około 15-18 minut. W między czasie ser zetrzeć na drobnych oczkach dodać przyprawę i majeranek i wymieszać. Gdy zakończy się proces pieczenia, wyłączyć piekarnik i wyjąć blachę i mięso osypać serem. Blachę wstawić do wyłączonego piekarnika na około 1-2 minut. Podawać gorące z ziemniakami i mizerią:)
Pierś owinięta cukinią osypana serem
"wyleżakowane" piersi obsmażyć na patelni grillowej na rumiano
Pierś owinięta cukinią osypana serem
Długie paski cukinii przyprawić przyprawą do kurczaka
Pierś owinięta cukinią osypana serem
Obsmażoną pierś owinąć 1-2 plastrami cukinii
Pierś owinięta cukinią osypana serem
Gotowe piersi osypać serem i wstawić do wyłączonego piekarnika na 1-2 minuty