Sposób przygotowania:
Pierś w salsie tuńczykowej z porzeczką
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć piersi kurczaka z obydwu stron,dodać posiekane warzywa (cebula,marchewka,seler),smażyć razem chwilę,a następnie podlać winem i doprowadzić do jego odparowania. Następnie zalać całość gorącą wodą,doprawić solą i pieprzem do smaku, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 30 minut; Po tym czasie wyjąć piersi i pozostawić do ostudzenia, wywar przelać przez sito i również ostudzić. Salsa: tuńczyka odsączyć z oleju i razem z filecikami anchois umieścić w małym półmisku, następnie za pomocą blendera zmiksować na krem, dodać majonez i dolewając stopniowo ostudzony wywar doprowadzić salsę do kremowej konsystencji, doprawić ewentualnie do smaku; Piersi pokroić na 1/2cm plasterki, na talerzu wyłożyć kilka łyżek salsy, na nią kłaść pokrojoną pierś kurczaka, następnie polać obficie wierzch, posypać natką pietruszki i posypać porzeczkami. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 1h do lodówki. Po tym czasie danie gotowe! Smacznego!