Sposób przygotowania:
Kurczak na parze z salsą paprykową
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. oprószamy ją solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie kurczaka gotujemy 30 minut na parze (do miękkości). Ja użyłam metalowego sitka, ustawiłam je na garnku z gotującą się wodą na wolnym ogniu. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy ją na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, koncentrat, oregano i mieszamy. Kolejno wsypujemy pokrojoną papryką i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż papryka będzie miękka, ale nie będzie się rozpadała. W międzyczasie potrawę doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem i cukrem. Danie podajemy z ryżem, smacznego :)