paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś w delikatnym sosie jest smacznym pomysłem na obiad

Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny (400ml)
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym
Pierś myjemy i kroimy na plastry (w poprzek). W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pierś, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy (aż zrobi się biała). Pierś puści sok więc nie trzeba podlewać jej wodą. Dusimy do miękkości. Do rondla wykładamy jogurt i mieszamy aby powstał sos. Koper myjemy i siekamy. Dodajemy do sosu i razem chwilę dusimy. Sos doprawiamy do smaku. Jeśli przeszkadza nam kwaśny posmak jogurtu możemy dodać odrobinę cukru aby go lekko złagodzić. Na koniec zagęszczamy sos mąką, ja posypuje mąką przesiewaną przez sitko nad rondlem i mieszam. Chwilkę jeszcze dusimy. Podajemy z ziemniakami i marchewką obiadową (kwaskowaty sos fajnie współgra ze słodziutką marchewką) Smacznego :)
Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym
Pierś myjemy i kroimy w plastry (w poprzek piersi)
Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym
Pierś obsmażamy, dusimy do miękkości i dodajemy jogurt
Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym
Sos mieszamy i dodajemy posiekany koperek
Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym
Sos doprawiamy i zagęszczamy mąką przesianą przez sitko