Sposób przygotowania:
Pierś w sosie jogurtowo-koperkowym
Pierś myjemy i kroimy na plastry (w poprzek). W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pierś, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy (aż zrobi się biała). Pierś puści sok więc nie trzeba podlewać jej wodą. Dusimy do miękkości. Do rondla wykładamy jogurt i mieszamy aby powstał sos. Koper myjemy i siekamy. Dodajemy do sosu i razem chwilę dusimy. Sos doprawiamy do smaku. Jeśli przeszkadza nam kwaśny posmak jogurtu możemy dodać odrobinę cukru aby go lekko złagodzić. Na koniec zagęszczamy sos mąką, ja posypuje mąką przesiewaną przez sitko nad rondlem i mieszam. Chwilkę jeszcze dusimy. Podajemy z ziemniakami i marchewką obiadową (kwaskowaty sos fajnie współgra ze słodziutką marchewką) Smacznego :)
albert
paprotka25