Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierś z kurczaka podsmażana z karmelizowaną w occie balsamicznym i brązowym cukrze cebulą z dodatkiem masła.

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym

Składniki:

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym

 

  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego kminku
  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym

Etap 1

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym
Ocet balsamiczny podgrzewany na patelni z brązowym cukrem.

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na rozgrzaną patelnię wlać ocet, dodać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.

Etap 2

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym
Pokrojona w piórka cebula dodana do skarmelizowanego z octem cukru.

Gdy ocet z cukrem zaczną się pienić, dodać cebulę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmięknie.

Etap 3

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym
Pokrojone mięso i przyprawy dodane do cebuli.

Mięso pokroić w kostkę. Wrzucić je na patelnię, dodać przyprawy. Smażyć, często mieszając, aż mięso się zetnie. Wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu bez przykrycia ok. 10 minut.

Etap 4

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym
Masło dodane do podsmażonego mięsa z cebulą.

Po tym czasie patelnię zdjąć z ognia. Do mięsa dodać masło.

Etap 5

Pierś z kurczaka w balsamicznym sosie maślanym

Mieszać delikatnie, aż masło się rozpuści i wszystko ładnie się połączy. W razie potrzeby sos doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.