Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka w warzywach
Szparagi umyć. odciąć zdrewniałe końce (białe szparagi trzeba też cieniutko obrać). W wysokim garnku zagotować osoloną wodę ze szczyptą cukru. Włożyć pionowo białe szparagi (można je związać w luźny pęczek). Po 10 minutach dołożyć szparagi zielone i gotować kolejne 10 min.
Marchew i kalarepę obrać, brokuły podzielić na różyczki, kalarepę pokroić na kawałki.
W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć marchewki, po 7 min dodać brokuły i kalarepkę, a po kolejnych 3 minutach – strączki groszku. Wszystko gotować razem jeszcze około 5 minut.
Przygotować sos maślany:
Ocet wymieszać z 4 łyżkami wody. dodać ziarna pieprzu i po-siekaną cebulę. Gotować, aż odparuje 2/3 objętości. Przecedzić, ostudzić, wymieszać z żółtkami i 2 łyżkami wody. Ustawić w kąpieli wodnej i ubijać, aż powstanie kremowy sos. Dolewać stopione i ostudzone masło - najpierw po kropli, potem cienką strużką.
Uwaga! Sos nie może się zagotować
Doprawić solą. cukrem i pieprzem podzielić na 3 porcje. Do jednej dodać ser, do drugiej koncentrat i pokrojone pomidory, do trzeciej sok i skórkę z pomarańczy.
Udka kurczaka natrzeć solą pieprzem i papryką. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć
mięso przez 20 minut. Ugotowane i osaczone warzywa przełożyć na półmisek. Obłożyć udkami.
Sosy podawać oddzielnie.
Marchew i kalarepę obrać, brokuły podzielić na różyczki, kalarepę pokroić na kawałki.
W garnku zagotować osoloną wodę, włożyć marchewki, po 7 min dodać brokuły i kalarepkę, a po kolejnych 3 minutach – strączki groszku. Wszystko gotować razem jeszcze około 5 minut.
Przygotować sos maślany:
Ocet wymieszać z 4 łyżkami wody. dodać ziarna pieprzu i po-siekaną cebulę. Gotować, aż odparuje 2/3 objętości. Przecedzić, ostudzić, wymieszać z żółtkami i 2 łyżkami wody. Ustawić w kąpieli wodnej i ubijać, aż powstanie kremowy sos. Dolewać stopione i ostudzone masło - najpierw po kropli, potem cienką strużką.
Uwaga! Sos nie może się zagotować
Doprawić solą. cukrem i pieprzem podzielić na 3 porcje. Do jednej dodać ser, do drugiej koncentrat i pokrojone pomidory, do trzeciej sok i skórkę z pomarańczy.
Udka kurczaka natrzeć solą pieprzem i papryką. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć
mięso przez 20 minut. Ugotowane i osaczone warzywa przełożyć na półmisek. Obłożyć udkami.
Sosy podawać oddzielnie.