Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z kurczaka w pomidorowo-śmietanowym sosie z papryczką chili.

Pierś z kurczaka w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w pomidorach

 

  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w pomidorach
Boczek pokroić w małą kostkę, zrumienić na suchej patelni (jak boczek jest bardzo chudy, można dolać odrobinę oleju). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Cebulę, czosnek i papryczkę dodać do boczku i zeszklić. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać do boczku, wymieszać i smażyć razem 2-3 minuty. Do mięsa dodać pomidory razem z zalewą. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną (można je lekko rozdrobnić), a sos wyraźnie zgęstnieje. Do sosu dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ryżem.
Pierś z kurczaka w pomidorach
Pokrojonyw kostkę boczek rumieniony na suchej patelni.
Pierś z kurczaka w pomidorach
Drobno pokrojona papryczka cebula i posiekany czosnek.
Pierś z kurczaka w pomidorach
Pokrojone mięso dodane do boczku z cebulą czosnkiem i papryczką.
Pierś z kurczaka w pomidorach
Pomidory dodane razem z zalewą do mięsa.