Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka podsmażana z cebulą i pepperoni, z dodatkiem śmietany i ugotowanego makaronu. Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad:)

Pierś z kurczaka z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka z makaronem

 

  • 20 dkg makaronu świderki
  • sól do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przyprawy do dań z makaronu
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z makaronem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę posiekać. Cebulę i papryczkę zeszklić na oleju. Dodać mięso, zioła i przyprawy. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać śmietanę i pół szklanki wody. Wymieszać. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli. Do mięsa wrzucić ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać, chwilę razem podsmażać. Podzielić na porcje i podawać.
Pierś z kurczaka z makaronem
Pokrojona cebula i posiekana papryczka zeszklone na oleju.
Pierś z kurczaka z makaronem
Pokrojone mięso i przyprawy dodane do zeszklonej cebuli.
Pierś z kurczaka z makaronem
Woda i śmietana dodane do podsmażonego mięsa.
Pierś z kurczaka z makaronem
Ugotowany makaron dodany do usmażonego z cebulą mięsa.