Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka z mielonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Błyskawiczna w przygotowaniu, smaczna potrawa z piersi kurczaka z mielonką i czerwoną cebulą.

Pierś z kurczaka z mielonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka z mielonką

 

  • 25 dkg mielonki tyrolskiej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • olej do smażenia
  • sól czosnkowa do smaku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z mielonką
Mielonkę pokroić w krótkie, cienkie paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Pierś z kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić paski mielonki i cebulę, lekko je zrumienić. Dodać pierś z kurczaka. Wszystko oprószyć solą czosnkową, ziołami, czosnkiem granulowanym i mieloną papryką. Smażyć razem, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa wlać wodę i śmietanę. Wymieszać. Gotować bez przykrycia tak długo, aż 2/3 płynu odparuje. Zamieszać od czasu do czasu.
Pierś z kurczaka z mielonką
Pokrojona mielonka z cebulą rumieniona na rozgrzanym oleju.
Pierś z kurczaka z mielonką
Pierś z kurczaka dodana razem z przyprawami do mielonki z cebulą.
Pierś z kurczaka z mielonką
Woda i śmietana dodane do podsmażonego mięsa.