SUPERPRZEPIS

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

Pierś z kurczaka nadziana młodą kapustą podsmażoną z cebulką i wymieszaną z serkiem sałatkowym typu feta.

Składniki:

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 60 g sera sałatkowego typu feta
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

Etap 1

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem
Pokrojona w kostkę cebula lekko zrumieniona na rozgrzanym oleju.

Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na odrobinie oleju.

Etap 2

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem
Poszatkowana młoda kapusta dodana do zrumienionej cebuli.

Kapustę poszatkować, dodać do cebuli, oprószyć odrobiną przyprawy uniwersalnej. Smażyć razem kilka minut na małym ogniu co chwilę mieszając, aż kapusta zmięknie. Kapustę przestudzić.

Etap 3

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem
Pokrojony ser sałatkowy dodany do przestudzonej kapusty.

Ser pokroić w małą kostkę, dodać do kapusty, wymieszać.

Etap 4

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem
Piersi z kurczaka nacięte wzdłuż w środku.

Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku tak, żeby otrzymać kieszonki.

Etap5

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

Do mięsnych kieszonek nałożyć kapustę z serem, brzegi mięsa spiąć wykałaczkami. Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, posypać z obu stron przyprawą do mięs.

Etap 6

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

Mięso z obu stron mocno zrumienić, wlać do niego 2/3 szklanki wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 7

Pierś z kurczaka z młodą kapustą i serem

Dusić na małym ogniu pod przykryciem po 10-12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.