Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

pierś z kurczaka z ryżem i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne danie na obiad z dodatkiem brzoskwiń

pierś z kurczaka z ryżem i brzoskwinią

Składniki:

pierś z kurczaka z ryżem i brzoskwinią

 

Sposób przygotowania:

pierś z kurczaka z ryżem i brzoskwinią
Do garnka wlewamy wodę, solimy. Wstawiamy na gaz i do gotującej się wody wkładamy torebeczki ryżu. Gotujemy aż będzie miękki.
Piersi z kurczaka czyścimy, rozdzielamy i tłuczemy pod folią.
Solimy lekko, delikatnie pieprzymy i posypujemy przyprawą do kurczaka.
W trzech osobnych naczyniach wbijamy jaja, na drugi talerz wsypujemy mąkę, a na trzeci bułkę tartą.
jaja solimy i pieprzymy, mieszamy widelcem dokładnie zeby je roztrzepać .
Wlewamy olej na patelnie i rozgrzewamy ją dobrze. Nasze piersi z kurczaka moczymy wpierw w jajku naępnie w mące , później znowu w jajku i na końcu w bułce tartej po czym wkładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy na kolor złocisty z obu stron
Usmażone piersi wkładamy do blachy lub naczynia żaroodpornego polewamy tłuszczem który został ze smażenia i wkładamy na ok 10 minut do piekarnika.
Ryz wykładamy na talerz. Obok kładziemy pierś i do tego układamy dwie połówki brzoskwini. Smacznego