Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piersi z kurczaka z serem otulone boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi z kurczaka w postaci otulonych boczkiem roladek z serem żółtym zyskują na soczystości i smaku.

Piersi z kurczaka z serem otulone boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piersi z kurczaka z serem otulone boczkiem

 

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 18 plastrów boczku
  • 12 plastrów sera żółtego
  • 6 niedużych ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do nasmarowania formy do pieczenia (np. masło)

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka z serem otulone boczkiem
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę lub przeciskamy przez praskę do czosnku.

Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy, rozbijamy cienko jak na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem. Na filetach układamy po dwa plasterki sera żółtego (jeden plaster na drugim). Mięso zwijamy starannie w dość ciasne roladki. Każdą roladkę owijamy plastrami boczku, tak, aby plastry nachodziły na siebie dachówkowato.

Mięso przekładamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w 190 st. C przez 45 minut - przez pół godziny pod przykryciem, następnie bez przykrycia.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Piersi z kurczaka z serem otulone boczkiem
Tak przygotowane piersi z kurczaka są soczyste i bardzo smaczne