Sposób przygotowania:
Pizza XXL z warzywami, szynką i serem wędzonymETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, masło i zaczyn. Wyrobić rękami na elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Z przecieru i ketchupu zrobić sos i posmarować nim ciasto. Posypać ziołami.
Warzywa wrzucić na patelnię i usmażyć na łyżce oleju. Przestudzić i wyłożyć na ciasto. Posypać startym żółtym serem. Na wierzchu rozłożyć wędliny pokrojone na kawałki.
Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Piec ok. 10-15 minut.