Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak zamarynowany w kostce rosołowej, podany z ziemniaczanym pure i sałatą

Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure

 

  • Pierś z kurczaka
  • Kostka rosołowa (drobiowa)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 kg ziemniaków
  • Główka sałaty
  • Łyżka octu balsamicznego
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • Zioła do sałatek

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure
Kurczaka kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 3 łyżkach oleju i powstałą marynatą smarujemy dokładnie kotlety, które następnie smażymy po parę minut z obu stron na patelni grillowej. Jak kotlety się usmażą, to zdejmujemy je z patelni, a na patelnię wrzucamy ugotowane, odcedzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę do ziemniaków. Mieszamy dokładnie z sosem, który powstał podczas smażenia. W misce robimy sos do sałaty. Mieszamy ocet balsamiczny z łyżką oliwy i miodem, musztardą francuską i odrobiną ulubionych ziół do sałatek. Dodajemy do tego umytą i osuszoną (!) sałatę porwaną na kawałki. Usmażonego kurczaka podajemy z ziemniakami i surówką
Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure
Kurczaka w marynacie smażymy na patelni grillowej
Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure
Na tę samą patelnię wrzucamy ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę
Pierś z kurczaka z ziemniaczanym pure
Robimy też sałatę z sosem z octu balsamicznego i miodu