Sposób przygotowania:
Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: w głębokiej patelni podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony na kawałki ser gorgonzola i podsmażamy, aż się rozpuści. Następnie wrzucamy tuńczyka i jogurt naturalny. Mieszamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Dusimy 3 minuty.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i trzymamy na patelni 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: w głębokiej patelni podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony na kawałki ser gorgonzola i podsmażamy, aż się rozpuści. Następnie wrzucamy tuńczyka i jogurt naturalny. Mieszamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Dusimy 3 minuty.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i trzymamy na patelni 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
SylaUla