Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na smaczne, proste w przygotowaniu i pożywne danie obiadowe, które można przygotować w zaledwie 15 minut.

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami

 

  • makaron pappardelle 200 gramów
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • cebula 1 sztuka
  • ser pleśniowy typu gorgonzola 60 gramów
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 120 gramów
  • szczypiorek pół pęczka
  • Pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania:

Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: w głębokiej patelni podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony na kawałki ser gorgonzola i podsmażamy, aż się rozpuści. Następnie wrzucamy tuńczyka i jogurt naturalny. Mieszamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. Dusimy 3 minuty. 

Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i trzymamy na patelni 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, mieszamy. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami
W głębokiej patelni podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę pokrojoną w kostkę.
Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami
Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojony na kawałki ser gorgonzola i podsmażamy, aż się rozpuści.
Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami
Następnie wrzucamy tuńczyka i jogurt naturalny.
Pappardelle z tuńczykiem, gorgonzolą i pomidorkami
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i trzymamy na patelni 1-2 minuty.