Sposób przygotowania:
Piersi gęsie pieczone na jabłkach
Do oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, majeranek i sól, dokładnie wymieszaj. Pierś z gęsi natrzyj powstałą marynatą, przełóż do miski, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w ósemki, wyłóż nimi dno formy lub naczynia żaroodpornego.
Piersi posyp z obydwu stron zmieloną skórką pomarańczową, i ułóż ją na jabłkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz w piekarniku 1-1,5 godziny.
W czasie pieczenia polewaj piersi sokiem z pomarańczy. Pomarańczę pokrój w plasterki, ułóż dookoła talerza, na sam środek ułóż upieczone piersi gęsi.
Piersi posyp z obydwu stron zmieloną skórką pomarańczową, i ułóż ją na jabłkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz w piekarniku 1-1,5 godziny.
W czasie pieczenia polewaj piersi sokiem z pomarańczy. Pomarańczę pokrój w plasterki, ułóż dookoła talerza, na sam środek ułóż upieczone piersi gęsi.