Sposób przygotowania:
Kacze piersi duszone z cebulką i rodzynkami
Oczyszczone i umyta piersi z kaczki dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy ostrym nożem uważając żeby nie przeciąć mięsa.
Na zimną patelnię układamy piersi skórą do dołu. Stawiamy na gazie i rumienimy z każdej strony. Wytopiony tłuszcz zlewamy do jakiegoś pojemniczka. Można go później do czegoś wykorzystać.
Obsmażone z każdej strony piersi zdejmujemy z patelni np. na talerz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na półplasterki cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy rodzynki, które przez chwilę przesmażamy.
Na patelnię dajemy odłożone wcześniej piersi z kaczki. Wlewamy wodę tak by nie sięgała do skórki, ale jej nie zalała. Dodajemy przyprawy i dusimy całość na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru płynu.
Gotowe podajemy z dowolnymi dodatkami.
Na zimną patelnię układamy piersi skórą do dołu. Stawiamy na gazie i rumienimy z każdej strony. Wytopiony tłuszcz zlewamy do jakiegoś pojemniczka. Można go później do czegoś wykorzystać.
Obsmażone z każdej strony piersi zdejmujemy z patelni np. na talerz. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na półplasterki cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Gdy cebula stanie się szklista dodajemy rodzynki, które przez chwilę przesmażamy.
Na patelnię dajemy odłożone wcześniej piersi z kaczki. Wlewamy wodę tak by nie sięgała do skórki, ale jej nie zalała. Dodajemy przyprawy i dusimy całość na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru płynu.
Gotowe podajemy z dowolnymi dodatkami.