SUPERPRZEPIS

Pierś kaczki z sosem borówkowym

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pierś kaczki z sosem borówkowym

Na obiad dla Damy - kaczka!
z borówkami, nie w buraczkach :)

Składniki:

Pierś kaczki z sosem borówkowym

 

  • 2 piersi z kaczki
  • sos sojowy
  • rozmaryn, liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • paluszki ziemniaczane:
  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki smietanki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • mąka ziemniaczana
  • Frytura do smażenia
  • surówka1:
  • z kiszonej czerwonej kapusty wymieszanej z musem jabłkowym
  • surówka2:
  • z papryki czerwonej i kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka dżemu z borówki brusznicy
  • 1/2szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
  • sól, sos sojowy, biały pieprz do smaku
  • kiełki czerwonej kapusty

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki z sosem borówkowym
Piersi kaczki skrop sosem sojowym, natrzyj czosnkiem. Pod skórkę wsuń 4 gałązki rozmarynu. Nakłuj miejsce przy miejscu skórę kaczki za pomocą widelca. Na ruszt ułóż mięso skórą do góry, pod spód włóż kilka listków laurowych. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut. Skrop skórę dwa razy sosem sojowym jasnym w czasie pieczeniaPrzygotuj surówki. Kiszoną kapustę czerwona wymieszaj z musem jabłkowym i odrobiną oliwy. Dopraw jeśli trzeba.Do drugiej miseczki zetrzyj paprykę w paski i środki kapusty pekińskiej, dopraw solą do smaku, dodaj odrobinę soku z cytryny, oliwy i wymieszaj.Ze skrojonych brzegów kapusty zrób miseczki, wypełnij je surówkami. Do czerwonej kapusty wsuń dekorację z kiełków. Ziemniaki przepuść przez praskę do miski, uklep, wyjmij jedną czwartą część i wypełnij je mąka. Dodaj odłożone ziemniaki, jajo, śmietankę i mąkę kukurydzianą. Dodaj sporą szczyptę soli Wyrób ciasto, uformuj paluszki po czym usmaż je w gorącej fryturze. Mięso (upieczone)pokrój w plastry i wstaw w ciepłe miejsce razem z paluszkami ziemniaczanymi. Przygotuj sos : borówki zalej winem i kilkoma łyżkami sosu z pieczenia kaczki,zredukuj ilość płynu do połowy, dodaj masło, dopraw do smaku jeśli trzeba solą i białym pieprzem . Podawaj plastry kaczki z paluszkami ziemniaczanymi i surówkami, polane sosem z borówką brusznicą.

Tagi:

sosy kaczka