Sposób przygotowania:
Pierś kaczki z sosem borówkowym
Piersi kaczki skrop sosem sojowym, natrzyj czosnkiem. Pod skórkę wsuń 4 gałązki rozmarynu. Nakłuj miejsce przy miejscu skórę kaczki za pomocą widelca. Na ruszt ułóż mięso skórą do góry, pod spód włóż kilka listków laurowych. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut. Skrop skórę dwa razy sosem sojowym jasnym w czasie pieczeniaPrzygotuj surówki. Kiszoną kapustę czerwona wymieszaj z musem jabłkowym i odrobiną oliwy. Dopraw jeśli trzeba.Do drugiej miseczki zetrzyj paprykę w paski i środki kapusty pekińskiej, dopraw solą do smaku, dodaj odrobinę soku z cytryny, oliwy i wymieszaj.Ze skrojonych brzegów kapusty zrób miseczki, wypełnij je surówkami. Do czerwonej kapusty wsuń dekorację z kiełków. Ziemniaki przepuść przez praskę do miski, uklep, wyjmij jedną czwartą część i wypełnij je mąka. Dodaj odłożone ziemniaki, jajo, śmietankę i mąkę kukurydzianą. Dodaj sporą szczyptę soli Wyrób ciasto, uformuj paluszki po czym usmaż je w gorącej fryturze. Mięso (upieczone)pokrój w plastry i wstaw w ciepłe miejsce razem z paluszkami ziemniaczanymi. Przygotuj sos : borówki zalej winem i kilkoma łyżkami sosu z pieczenia kaczki,zredukuj ilość płynu do połowy, dodaj masło, dopraw do smaku jeśli trzeba solą i białym pieprzem . Podawaj plastry kaczki z paluszkami ziemniaczanymi i surówkami, polane sosem z borówką brusznicą.
góralka
Sarenka
jaNina
Najlepiej w piekarniku na ruszcie - tłuszcz wytopi się przez nakłucia a mięso soczyste, bo osłania je skórka z ziołami.
W końcu dla Damy musi być to co najlepsze :D Dla mnie pierś kaczki to prawdziwy rarytas - szczególnie z polskiej zdrowej kaczki!
Dzięki Dziewczyny za miłe słowa!
IkaJ
eli_555