Sposób przygotowania:
Pierś kaczki winna w sosie granatowymZ piersi kaczki pozbywam się wszelkich odstających kawałków skóry i innych niedoskonałości. Skórę nacinamy na krzyż. Rozgrzewam patelnię grillową i wrzucam piersi. Smażę na kolor rumiany najpierw od strony ze skórą, następnie przewracam na drugą stronę. Gdy się zarumieni, posypuję rozmarynem i zalewamy winem. Przykrywam pokrywką i duszę 7 minut. Następnie piersi przekładam do naczynia żaroodpornego, polewam sosem z patelni i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekę około 20 minut (piersi dobrze wypieczone). Sos granatowo-limonkowy: Z grantu wyciągam pestki. Dodaję obraną mandarynkę i miksuję. Przecieram przez sitko pozbywając się twardych pestek granatu. Dodaję startą skórkę sparzonej limonki oraz miód. Ścieramy również korę cynamonu do smaku. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut w celu zagęszczenia sosu. Gdy piersi kaczki się upieką do sosu granatowego dodaję również sos własnym z kaczki. Mieszam. Kluski śląskie: ugotowane ziemniaki w lekko osolonej wodzie tłucze dwukrotnie. Odbieram ¼ ziemniaków i w to miejsce dodaję mąkę ziemniaczaną. Mieszam wszystko razem na jednolitą masę. Formuję płaskie kluski, które następnie gotuję w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną pierś kaczki oraz kluski śląskie polewam obficie przygotowanym sosem. Można podawać z lampką wina. Smacznego.
Netka