michałstarak

michałstarak

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Pierś kaczki w sosie kardamonowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięsa osobiście nie sole,robię to dopiero po obsmażeniu

Pierś kaczki w sosie kardamonowym

Składniki:

Pierś kaczki w sosie kardamonowym

 

  • Pierś kaczki 1szt
  • kardamon może być mielony łyżeczka
  • masło 150g
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz czarny młotkowany szczypta
  • sos pieczeniowy(demiglas) może być wołowy 0.25L
  • parę ziemniaczków pieczonych ze świeżym rozmarynem i czosnkiem

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki w sosie kardamonowym
pierś kaczki,myjemy odrkajamy nadmiar skóry,osuszamy, skórę piersi delikatnie nacinamy tak aby nie przeciąć mięsa .doprawiamy pieprzem tłuczonym i zkrapiamy oliwą. do sosu pieczeniowego dodajemy kardamon ,doprowadzamy do wrzenia i dodajemy zimne masłoPierś smażymy na mocno rozgrzanej oliwie,jako pierwszą kładziemy stronę na ,której znajduje się skóra. smażymy ok 2 min.Obracamy i smażymy kolejne 2 min.Solimy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy kaczym tłuszczem ze smażenia i pieczemy ok.10-12min w temp 180.Podajemy pólkrwistą na sosie kardamonowym