james62

james62

Kucharz
[Przepisów: 15]

Piersi kurczaka w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smak mięsa zależy od użytej przyprawy , dlatego polecam użyć tej , jaką najbardziej lubimy

Piersi kurczaka w boczku

Składniki:

Piersi kurczaka w boczku

 

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • 9-12 plastrów boczku – najlepiej jak są długie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/5 szklanki jasnego piwa
  • 1/5 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 liście laurowe
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • sól

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w boczku
Mięso opłukać i osuszyć . Każdą pierś , w zależności od jej rozmiaru pokroić na 3 lub 4 kawałki , natrzeć przyprawą i ułożyć w pojemniczku . Piwo dobrze wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Polać mięso , posypać po wierzchu pieprzem i pokruszonymi listkami . Odstawić do lodówki na 2-3 godziny . Po tym czasie każdy kawałek piersi zawinąć w plastry boczku i upiec na grillu z obu stron .