Piersi kurczaka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna pierś kurczaka z warzywami

Piersi kurczaka w galarecie

Składniki:

Piersi kurczaka w galarecie

 

  • Składniki:
  • 40 dag piersi kurczaka
  • 20 dag fasolki
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 4 ogórki konserwowe ( mogą być kiszone)
  • dwa pomidory
  • 1 mała główka kalafiora
  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 białka
  • 2 szklanki rosołu ( instant)
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • sól,pieprz,natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka w galarecie
Przygotowanie: Zagotować rosół instant,wlać wino.Całość ponownie zagotować.Umyć piersi kurczaka,wrzucić do rosołu,dusić około 15 minut na małym ogniu.Wyjąć,odłożyć do wystygnięcia. Umyć warzywa.Kalafior podzielić na różyczki,marchewki pokroić w słupki.Fasolkę przekroić na połówki.Warzywa dusić w rosole przez 10-12 minut.Dodać mrożony groszek zielony po 8 minutach gotowania.Osączyć warzywa na sitku.Rosół zlać do drugiego garnka.Odstawić do wystygnięcia. Ubić białko na sztywną pianę,przemieszać z zimnym rosołem.Bardzo lekko zagotować,przelać przez ściereczkę.Rosół doprawić pikantnie sokiem z cytryny,solą oraz pieprzem. Rozprowadzić żelatynę w zimnej wodzie,dodać do rosołu energicznie mieszając.Mięso i jajka pokroić w plastry,a korniszony w paski.Pomidory umyć,podzielić na ósemki. Ugotowane warzywa i pomidory rozdzielić na porcje w czterech głębokich talerzach.Na wierzchu ułożyć kawałki mięsa,jajka i ogórki.Udekorować natką pietruszki.Całość polać schłodzonym rosołem,wstawić na 4 godziny do lodówki.