Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Piersi kurczaka z patelni grillowej w %

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Spodobał mi się pomysł dodawania alkoholu do marynat mięsnych .

Piersi kurczaka  z patelni grillowej w % Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piersi kurczaka z patelni grillowej w %

 

  • 4 płaskie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 25 mll wytrawnej cytrynówki
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta chilli w płatkach
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 dużej soczystej mandarynki

 

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka z patelni grillowej w %
Piersi lekko ugnieść dłonią by nadać im kształt. Przygotować marynatę z przypraw , oleju , cytrynówki i soku z mandarynki . Dokładnie wetrzeć ją w mięso i zostawić w lodówce na godzinę . Wyjąć i obetrzeć z marynaty . Rozgrzać patelnię grillową . Kłaść mięso .Opiekać po ok. minut aż się samo ,,odklei" od patelni- przełożyć na drugą stronę .Znów poczekać aż samo odejdzie od dna . Przykryć szczelną pokrywką i dopiec .Odkryć - skropić kilkoma łyżkami marynaty . Znów przykryć na kilka sekund .
Piersi kurczaka  z patelni grillowej w %
Po przygotowaniu marynaty zalać nią mięso i zostawić w chłodzie
Piersi kurczaka  z patelni grillowej w %
Rozgrzać dobrze patelnię grilową i kłaść piersi
Piersi kurczaka  z patelni grillowej w %
Obsmażyc do zrumienienia z obu stron aż odejdą od patelni
Piersi kurczaka  z patelni grillowej w %
Podlać marynatą - przykryć i chwilę dusić