Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki w śliwkowym sosie
Rozmrożone piersi kacze umyć i powycierać papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą,papryką i pieprzem.Delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach tak by nie uszkodzić mięsa.Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Patelnię rozgrzać,na rozgrzanej ułożyć piersi tak by skorka była na dole,smażyć ok.5 min lub do czasu gdy skórka będzie rumiana,wręcz "strzelająca".Obrócić na drugą stronę i smażyć ok.1,5 minuty.Teraz trzeba piersi włożyć na blaszkę(lub pozostawić na patelni,jeśli nadaje się do włożenia do piekarnika) i piec przez ok.30 min(lub mniej w zależności od tego jakie różowe mięso lubimy).
Czas na śliwkowy,pikantny sos:Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy,na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy imbir z czosnkiem.Podsmarzamy ok 1 min,dodajemy pozostałe skladniki,dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 5 min.Potem jeszcze ok 2 minut bez przykrycia,sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody.Gotowy sos miksujemy i polewamy nim gotowe,soczyste piersi z kaczki.
Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje z kaszką kus,kus czy nawet kaszą jęczmiena.Mozna też podać z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami.Serdecznie polecam:)
Czas na śliwkowy,pikantny sos:Czosnek i imbir przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy,na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy imbir z czosnkiem.Podsmarzamy ok 1 min,dodajemy pozostałe skladniki,dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 5 min.Potem jeszcze ok 2 minut bez przykrycia,sprawdzamy czy nie trzeba dolać odrobiny wody.Gotowy sos miksujemy i polewamy nim gotowe,soczyste piersi z kaczki.
Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje z kaszką kus,kus czy nawet kaszą jęczmiena.Mozna też podać z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami.Serdecznie polecam:)
elzbieta8960
Netka
Można natrzeć słodką papryką zamiast ostrej,i dać tyle tabasco ile lubimy ale zapewnim Elu,że odrobinka pikantności świetnie pasuje do lekko słodkiego sosu:)
misia5
Swoją drogą to straszne dodawać przepis o tak późnej porze kiedy moderator już nic nie je:) a zdjęcie aż krzyczy zjedz mnie:)
Netka
Dziękuję i polecam:)
evita0007
anemon
andzia67
Netka
Hmmmm,coś mi tutaj pierwsze zdjęcie marudzi,że poczuło się zdyskryminowane:D...a tak się namęczyliśmy żeby ładnie wyszło:)
darmiona
Netka
Darmoniu dziękuję:)
pacpaw
Panna_Margot
Netka
Netka
bystro_bystro
Tit
Netka
ok,rozumiem:)
Netka
Mam nadzieję,że tak bedzie:)Dziękuję:)
Smakowita