Sposób przygotowania:
Chińskie danie z piersią z kaczki
Piersi umyć i osuszyć. Ponacinać w kratkę od strony skóry i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Ułożyć na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i włączyć palnik na średni poziom. Kiedy skóra się mocno zarumieni i będzie chrupiąca, odwrócić piersi na drugą stronę. Nastawić piekarnik na 180 stopni i zagrzać wodę na ryż. Kiedy piersi będą już dobrze wysmażone, włożyć patelnię do piekarnika (jeżeli nie masz patelni, której można używać do pieczenia, przełóż razem z wytopionym tłuszczem mięso do naczynia żaroodpornego). W międzyczasie zacząć przygotowywać warzywa na patelni, doprawić je solą i papryką. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni i piec jeszcze ok 7 minut. Po pieczeniu mięso powinno odpoczywać kilkanaście minut. W tym czasie ugotowany ryż wymieszać w misie z usmażonymi warzywami, dodać sos sojowy i sos chilli. Mięso pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć porcję ryżu z warzywami, na to plasterki kaczki i polać odrobiną sosu chilli.