Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Piersi z kurczaka po baskijsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Piersi z kurczaka po baskijsku

Składniki:

Piersi z kurczaka po baskijsku

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 1 średnia cebula
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki masa
  • 1 łyżka koniaku
  • sól, pieprz i sproszkowana papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka po baskijsku
Mięso umyć i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Polać koniakiem. Zapalić. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 25 min. Przed podaniem piersi pokroić w ukośne plastry.