Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka w sosie teriyaki, boczek, papryka, cebula, cukinia i marynowane pieczarki - takie oto składniki wykorzystałam do najnowszej wersji szaszłyków z grilla.

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką

Składniki:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką

 

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 15 dag boczku
  • 2 nieduże czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 3 cebule
  • słoiczek pieczarek marynowanych
  • sos teriyaki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • przyprawa do grilla

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką

ETAP 1:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i polewamy sosem teriyaki

Pierś z kurczaka opłukujemy i osuszamy. Mięso kroimy w dość grubą kostkę, oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, polewamy sosem teriyaki.

Boczek kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką
Umytą paprykę oraz cebulę kroimy na kawałki

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i nasiona.

Paprykę i cebulę kroimy na kawałki jak na zdjęciu.

Pieczarki odsączamy z marynaty.

ETAP 3:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką
Cukinię kroimy w plasterki, a plasterki w ćwiartki

Cukinię myjemy kroimy w dość grube plasterki, a plasterki w ćwiartki.

ETAP 4:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką
Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki do szaszłyków

Wszystkie składniki naprzemiennie nabijamy na patyczki do szaszłyków.

ETAP 5:

Szaszłyki z kurczakiem teriyaki, boczkiem, papryką
Szaszłyki oprószamy oregano i przyprawą do grilla

Szaszłyki oprószamy przyprawą do grilla i oregano, polewamy odrobiną oliwy oraz sosem teriyaki, z którego wyjęliśmy mięso z kurczaka.
Grillujemy z każdej strony.