Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Rolada z piersi kurczaka w boczku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna pierś z kurczaka z pysznymi dodatkami, owinięta boczkiem, stanowi idealne danie np. na świąteczny stół.

Rolada z piersi kurczaka w boczku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z piersi kurczaka w boczku

 

Sposób przygotowania:

Rolada z piersi kurczaka w boczku
Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy, wycinamy ewentualne kości i błonki. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz słodką papryką mieloną.

Plastry boczku układamy tak, aby zachodziły na siebie dachówkowato. Połowę rozbitego mięsa z piersi kurczaka układamy na plastrach boczku. Na filecie układamy mięso mielone, suszone pomidory i ser żółty. Dodatki przykrywamy pozostałą piersią z kurczaka, formując zgrabną roladę, którą otulamy boczkiem.

Roladę przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy ok. 40 - 45 minut w temp. 180 st. C.

Rolada doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno.
Rolada z piersi kurczaka w boczku
Rolada z piersi kurczaka otulona plastrami boczku
Rolada z piersi kurczaka w boczku
Roladę owijamy boczkiem i pieczemy ok. 40 minut