Sposób przygotowania:
Rolada z piersi kurczaka w boczku
Piersi z kurczaka opłukujemy i osuszamy, wycinamy ewentualne kości i błonki. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz słodką papryką mieloną.
Plastry boczku układamy tak, aby zachodziły na siebie dachówkowato. Połowę rozbitego mięsa z piersi kurczaka układamy na plastrach boczku. Na filecie układamy mięso mielone, suszone pomidory i ser żółty. Dodatki przykrywamy pozostałą piersią z kurczaka, formując zgrabną roladę, którą otulamy boczkiem.
Roladę przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy ok. 40 - 45 minut w temp. 180 st. C.
Rolada doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz słodką papryką mieloną.
Plastry boczku układamy tak, aby zachodziły na siebie dachówkowato. Połowę rozbitego mięsa z piersi kurczaka układamy na plastrach boczku. Na filecie układamy mięso mielone, suszone pomidory i ser żółty. Dodatki przykrywamy pozostałą piersią z kurczaka, formując zgrabną roladę, którą otulamy boczkiem.
Roladę przekładamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy ok. 40 - 45 minut w temp. 180 st. C.
Rolada doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno.
Polpal
Ag.Zetka
Polpal